wtorek, 8 października 2013

kasza manna na rosole

Delikatna zupka dla maluszka. Można ją wzbogacić dodając ugotowaną, pokrojoną drobno pierś drobiową.


Składniki:
  • porcja rosołowa
  • włoszczyzna ( por, seler, pietruszka, marchewka )
  • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie,
  • 5 - 6 łyżek kaszy manna
  • natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Porcje rosołową umyłam, zalałam wrzącą woda, dodałam włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotowałam na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnęłam porcję i włoszczyznę. Do tak przygotowanego rosołku wsypałam kaszę mannę i szybko zamieszałam, żeby nie było grudek. Gotowałam przez około 5 - 7 minut. Dodałam pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku.


Żeby była gęściejsza można dodać więcej kaszy manny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz