poniedziałek, 10 lutego 2014

domowy chlebek


składniki:
1 kg mąki
3 szklanki wody
6 łyżek mąki żytniej
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
5 dag drożdży
Sposób wykonania:
Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut.
Do mąki dodałam sól,mąkę żytnią, płatki owsiane, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte przełożyłam do dwóch keksówek posmarowanych olejem i posypanych mąką.
Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Upieczony wyłożyłam na kratkę, żeby odparował.


2 komentarze: