wtorek, 18 września 2012

3 BIT

         Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza

Składniki:

500 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła
2 śmietan - fixy
0,5 l śmietany kremówki,
cappucino

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników.




Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć na herbatniki.





Przykryć warstwą herbatników.





Przygotować masę budyniową.

Ugotować budyń z dwoma łyżkami cukru, wg przepisu umieszczonego na opakowaniu pamiętając o tym by zmniejszyć ilość mleka o połowę ( 2 szklanki ). Wystudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce chłodnego budyniu aż do wyczerpania składnika.Wyłożyć na herbatniki . Wyrównać.





Przykryć warstwą herbatników.





Przygotować masę z bitej śmietany.

Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, a gdy będzie sztywna dodać 2 łyżki cappucino delikatnie wymieszać. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać.





Schłodzoną czekoladę potarkować na tarce o grubych oczkach. Posypać po wierzchu. 


Na noc wstawić do lodówki.











2 komentarze:

  1. Super ciasto:)
    Ja na ostatnia mase kłade jeszcze jesdna warstwe herbatników i zalewa polewa czekoladowa pychota:)

    OdpowiedzUsuń