piątek, 21 września 2012

Dżem z dyni z galaretką cytrynową

        Dziś chciałabym zaproponować inną wersję dżemu z dyni - z cytrynową galaretką.

Składniki :

obrana dynia, 5 kg
cukier, 1 kg
galaretka cytrynowa, 4 szt
kwasek cytrynowy, 1 łyżeczka
olejek cytrynowy, sztuka


Sposób wykonania:

Dynię obrać usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka lekko podlać wodą i gotować aż się rozpadnie. Dodać cukier , galaretki i olejek cytrynowy. Smażyć jeszcze przez ok. 20 minut. Na koniec można dodać kwasek cytrynowy. Gorące wkładać do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.

2 komentarze:

  1. zrobiłam ten dżem... pyszny, ale zamiast olejku cytrynowego i kwasku dodałam 2 cytryny zamrożone na kamień i starte w całości ze skórką na tarce jarzynowej (duże oczka) pychota,,,, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dałam galaretki brzoskwiniowe i smakuje jak dżem z mirabelek, pycha.

    OdpowiedzUsuń