poniedziałek, 17 września 2012

SHREK

PYSZNE ZIELONE CIASTO, NA KTÓRE CHĘTNIE SKUSZĄ SIĘ NIE TYKO DZIECI.


SKŁADNIKI:

5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża butelka zielonego pysio
3 budynie śmietankowe
3 zielone galaretki
śmietana 30% 500 ml
2 opakowania delicji lub jedno duże

SPOSÓB WYKONANIA:

Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej.
Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy 
( delikatnie mieszając łyżką )
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Masa budyniowa:
odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt.

Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.


Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.

Wierzch:
2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta. 

Ciasto należy dobrze schłodzić. Ja podaje je zawsze dopiero następnego dnia.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz