wtorek, 11 września 2012

Drożdżowe bułeczki

      Dziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :)


podaję składniki na około 10 sztuk

Składniki:

50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
1/4 l wody
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju


Sposób wykonania:
 
1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i mlekiem w temperaturze pokojowej do całkowitego rozpuszczenia. 
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, wodę i rozpuszczone drożdże. Posól 
3. Wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie 
4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień )
5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem. 
6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia 
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz 15 - 20 minut aż się zrumienią. 
8, Wyciągnij i przełóż na kratkę żeby odparowały.
 
 

5 komentarzy:

  1. Ciasto wyszło baaardzo lejace. Takie ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry przepis. Robię już drugi raz.

      Usuń
  2. i niestety wyszły kamienne cosie....

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki pyszne i łatwe do zrobienia

    OdpowiedzUsuń