sobota, 22 czerwca 2013

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką - tradycyjny.


Składniki:

schab 1 kg
suszone śliwki
przyprawy : sól,pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego

Sposób wykonania:

Schab umyłam,osuszyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża wycięłam otwór w środku. Mięso natarłam solą pieprzem i przyprawą. Zostawiłam na 1 dobę w lodówce. Następnego dnia w otwór schabu włożyłam suszone śliwki. Końce zabezpieczyłam wykałaczką. Schab podsmażyłam z każdej strony na rumiano, zalałam wodą i dusiłam przez 45 minut na wolnym ogniu. Nie wyciągałam go z wody zostawiłam go w niej na całą noc.


2 komentarze:

  1. bardzo lubię taki schab, smaczny jest tez z żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, uwielbiam taki schab...: )

    OdpowiedzUsuń