niedziela, 29 września 2013

pierogi z fetą i szpinakiem




Składniki:

Farsz :
500 gram świeżego szpinaku
1 opakowanie sera feta
1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków
sól ,pieprz, masło, 
2 ząbki czosnku

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka oleju
ciepła woda

Sposób wykonania:

Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło.

Farsz:
Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam. 


Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ).

Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem.



2 komentarze:

  1. ile ci wyszło pierogow z pół kila szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  2. 43 year-old VP Accounting Margit Vowell, hailing from Saint-Sauveur-des-Monts enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Scuba diving. Took a trip to Redwood National and State Parks and drives a Aston Martin DB5. strona

    OdpowiedzUsuń