poniedziałek, 19 maja 2014

leśny mech



CIASTO:

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 szklanka cukru 
  • 3  jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA:

  • 400 ml śmietany kremowej 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • owoc granatu

SPOSÓB WYKONANIA:
      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o  średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu. 
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami. 
Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocami granata. Wstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.




Czas na szpinak 4!

7 komentarzy:

  1. Cukier wanilinowy a nie waniliowy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Człowieku jaki wanilinowy ? Autorka dobrze napisała .Jest "Wanilia" a nie "wanilina " .

      Usuń
    2. Cukier jest aromatyzowany sztucznie więc waniliną

      Usuń
    3. A jaki problem mieć cukier waniliowy? Laskę wanilii przechowuje się w słoiczku z cukrem. Taka filozofia! :D

      Usuń
  2. A cale jajka czy źultko

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ciasto, wygląda pięknie, ale czuję proszek do pieczenia :( Czy ktoś próbował to ciasto zrobić np. z 2 łyżeczkami płaskimi proszku? Zaznaczyłam w przepisie, że jest za duzo proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń