niedziela, 4 maja 2014

Koperty z jabłkami



Składniki:
4 szklanki mąki
2 kostki margaryny Kasia
1 szklanka piwa
1,5 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:
Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na jakieś 2 godziny.
Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienna, pokroiłam w kosteczkę, dodałam cynamon i cukier waniliowy, wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą z nich rozwałkowałam, pokroiłam na kwadraty. Na każdy środek kwadracika kładłam wcześniej przygotowane jabłka, rogi składałam do góry, tak by powstała koperta. Piekłam około 20 - 25 minut na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz