wtorek, 6 maja 2014

pierożki ziemniaczane z omastą




Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1/2 kg mąki
1 jajko
woda
1/2 łyżki oleju
przyprawy : sól, pieprz, wegeta, 

Omasta:
2 średniej wielkości cebule
100 gram kiełbasy np. śląska
50 gram wędzonego boczku
200 ml śmietany 12 %
olej, sól pieprz, wegeta

Sposób wykonania:
Farsz:
Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju,  dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem i wegetą.
Ciasto:
 Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło.
Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą.

Omasta :
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Kiełbaskę i boczek pokroiłam w kosteczkę dodałam do zeszklonej cebulki. Gdy składniki się podsmażyły zalałam wszystko śmietaną wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku pieprzem i wegetą. Gorącą omastą polewałam pierożki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz