środa, 22 kwietnia 2015

pierogi z twarogiem i wiśniami

Składniki:
farsz
500 gram twarogu
1 żółtko
cukier
ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni
ciasto
2,5 szklanki mąki
ciepła woda
oliwa
dodatkowo: śmietana

Sposób wykonania:
Twarożek zmieliłam , dodałam żółtko, cukier ( do smaku ), wymieszałam na jednolita masę.
Mąkę przesiałam , dodałam ciepłą wodę, odrobinę oliwy. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz twarogowy i odsączoną wisienkę.
Dokładnie zlepiłam brzegi. 
Pierożki gotowałam w lekko osolonej wodzie. (do miękkiego ciasta)
Podawałam ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz