niedziela, 21 października 2012

BEZY Z NUTKĄ CYTRYNY

     

               Zawsze chciałam spróbować zrobić bezy, ale nie miałam odwagi. Ostatnio piekłam szarlotkę z której zostało mi aż 5 białek. Musiałam znaleźć jakiś przepis, gdyż szkoda mi było je wylać. Przepisów było dużo  w internecie , ale ten spodobał mi się najbardziej.


Składniki:

5 białek
500 g cukru pudru
3/4 cytryny
1 cukier waniliowy


Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier puder ( po jednej łyżce ) cały czas ubijając. Ja dodatkowo przesiewałam go przez sitko, żeby nie wpadła mi żadna grudka. Wsypać cukier waniliowy. wycisnąć sok z cytryny i stopniowo dodawać do ubitej masy. ( Całość należy ubijać tak długo aż masa stanie się lśniąca.) Piec w temperaturze 130 stopni przy lekko uchylonym piekarniku przez 45 minut ( pieczenie góra dół ). Bezy najlepiej zostawić na całą noc żeby zrobiły się kruche.

2 komentarze: