niedziela, 4 sierpnia 2013

risotto z kurkami



Składniki:
  • 2 szklanki ryżu 
  • ok. 300 g świeżych kurek
  • 4-5 szklanek domowego bulionu
  • 3 - 4suszone grzyby
  • 2 cebule
  • masło
  • świeżo tarty ser ( ilość wg uznania)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby 
(ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe pozostawić w całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta' przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec dodać tarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

3 komentarze:

  1. mmmmm *.* daj troszke!

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko wrócę z grzybobrania to sobie takie coś zmajstruję :) fajnie wygląda. na facebooku, na profilu Mojej nowej figury jest konkurs na przepis fit - może zgłosisz to risotto? żeby wygrać trzeba grać! :D

    OdpowiedzUsuń