Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- ok. 300 g świeżych kurek
- 4-5 szklanek domowego bulionu
- 3 - 4suszone grzyby
- 2 cebule
- masło
- świeżo tarty ser ( ilość wg uznania)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do
bulionu wrzucić suszone grzyby
(ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim
cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe pozostawić w
całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż,
wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal
przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy),
kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta'
przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może
być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec dodać tarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem.
mmmmm *.* daj troszke!
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie do siebie!
www.cookplease.blogspot.com :)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńjak tylko wrócę z grzybobrania to sobie takie coś zmajstruję :) fajnie wygląda. na facebooku, na profilu Mojej nowej figury jest konkurs na przepis fit - może zgłosisz to risotto? żeby wygrać trzeba grać! :D
OdpowiedzUsuń