piątek, 16 sierpnia 2013

GULASZ DROBIOWY Z KURKAMI




Składniki:
200 g świeżych kurek
250 g piersi drobiowej
1 duża cebula
1 kostka topionego serka
2 łyżki śmietany
szklanka bulionu drobiowego
liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
2 łyżki mąki
masło do smażenia

Sposób wykonania:

Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz