10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz i mąka lub bułka
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, t
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, t
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Składniki:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka oleju
1/3 szklanki mleka
4 szklanki mąki
na kruszonkę:
1/3 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
dodatkowo kubek czerwonej porzeczki
Sposób wykonania:
Drożdże rozkruszyłam do miski zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam rozkłócone jajka,olej,
mleko i mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4
godziny. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka )
Uwielbiam takie leniwe ciasta, a jak jeszcze drożdżowe bez wyrabiania to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
brulionspadochroniarza.blogspot.com
Uwielbiam. Też robiłam, przed porzeczki dałam jeszcze 1 jogurt :) Też wyszło przepysznie !
OdpowiedzUsuńMarzy mi się teraz takie ciasto.
OdpowiedzUsuń