czwartek, 22 sierpnia 2013

ZUPA SEROWA

Porcja dla 4 osób.


Składniki:

2 serki topione
średni por
1 marchewka
4 szklanki wywaru drobiowego
2 łyżki śmietany
łyżka mąki
pieprz, sól do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania:

Por umyłam,oczyściłam,pokroiłam w półksiężyce. Marchewką umyłam, oskrobałam, tarłam na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalałam 4 szklankami wywaru drobiowego, gotowałam przez około 20 minut. Dodałam pokrojone na mniejsze kawałki serki topione.Gotowałam do rozpuszczenia się serków co jakiś czas mieszając. Zupkę zabieliłam śmietaną z jedną łyżką mąki. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem. Można podawać z grzankami, tostami lub groszkiem ptysiowym. Zupkę można także posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.





2 komentarze: