środa, 2 stycznia 2013

Ciasto z makiem na biszkopcie

 Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy.



SKŁADNIKI:
  • na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • na masę:
  • 1 1/2 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • zapach migdałowy
  • polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • ponadto orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
 
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. 

Masa:  
Mak zalać wrzącą wodą, po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać. 
W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. 

Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem. 

Przygotować polewę: 

Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami. 


1 komentarz: