środa, 6 listopada 2013

racuchy jabłkowo rodzynkowe

Śniadanie, obiad, kolacja, podawane ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem, racuchy jabłkowo rodzynkowe


Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • garść rodzynek
  • miękkie jabłka
Wykonanie:

Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszałam. Wsypałam sparzone, przestudzone  rodzynki. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki, dodałam do ciasta. Wszystko razem ponownie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię wlewałam ciasto, smażyłam z obu stron na rumiano.


2 komentarze:

  1. Już tak dawno ich nie jadłam, że nawet o nich zapomniała, a przecież smakują tak świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, lubię takie placuszki:D:D

    OdpowiedzUsuń