Śniadanie, obiad, kolacja, podawane ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem, racuchy jabłkowo rodzynkowe
Składniki:
- 5 jaj
- 2 szklanki mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sól
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- garść rodzynek
- miękkie jabłka
Wykonanie:
Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszałam. Wsypałam sparzone, przestudzone rodzynki. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki, dodałam do ciasta. Wszystko razem ponownie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię wlewałam ciasto, smażyłam z obu stron na rumiano.
Już tak dawno ich nie jadłam, że nawet o nich zapomniała, a przecież smakują tak świetnie!
OdpowiedzUsuńpycha, lubię takie placuszki:D:D
OdpowiedzUsuń