poniedziałek, 11 listopada 2013

zebra



SKŁADNIKI:

5jaj
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki pszenną
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
zapach
dodatkowo :
2 łyżki cacao
2 łyżki mąki

SPOSÓB WYKONANIA:

Jajka ubiłam z cukrem. dodałam olej, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do dwóch naczyń o takiej samej objętości. Do jednej części wsypałam mąkę, do drugiej cacao. Wymieszałam. Na blaszkę o średnicy 24x32 wyłożyłam papier. Na środek blaszki wlewałam naprzemiennie po 3 łyżki ciasta białego i 3 łyżki ciasta ciemnego. piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
( można też piec do suchego patyczka )



3 komentarze: