czwartek, 28 listopada 2013

Pstrąg w galarecie


Już niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie.


Składniki:
2 świeże pstrągi
1 litr wody
4 łyżki octu
2 średniej wielkości marchewki
1/2 szt niezbyt dużego selera
1/2 por część biała
sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
dodatkowo: żelatyna, zielony groszek

Sposób wykonania:
Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną w talarki marchewkę, seler, por, przyprawy, gotowałam przez 15 minut.
Pstrągi oczyściłam, umyłam, wyfiletowałam a następnie nadałam kształt w jakim je chciałam podać pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków.
Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Galaretkę wystudziłam, tężejącą zalałam pstrągi.


1 komentarz: