Najlepsze ze świeżego bobu, można użyć także mrożonego lub ze słoiczka.
Składniki:
farsz:
500 gram ugotowanego, obranego z łupinek bobu
100 gram twarożku
3 ząbki czosnku
1 mała cebulka
sól, pieprz, oliwa do smażenia
ciasto:
2 szklanki mąki
olej
sól
ciepła woda
jajko
do okraszenia podsmażona cebulka na maśle lub oliwie
Sposób wykonania:
Farsz:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę, zeszklij.
Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dopraw do smaku.
Ciasto:
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i
wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj ściereczką żeby się nie zeschło.
Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij
krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej
wody wkładaj pierogi. Gotuj ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ).
Przed podaniem okrasz cebulką podsmażoną na masełku lub oleju.
Mm, ciekawy farsz. :) Musi być pysznie. :) Do tej pory bób jadłam jedynie w wersji gotowanej.
OdpowiedzUsuńuwielbiam....z niecierpliwością czekam na świeży bób
OdpowiedzUsuń