poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa rybna ze szczupaka

Danie dla 3 - 4 osób

Składniki:
600 gram oczyszczonego szczupaka
1/2 jasnej części por
średnia marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
sól 
2 litry 330 ml wody
125 ml śmietanki do zup i sosów
żółtko


Sposób wykonania:

Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku
( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut.
Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru, ponownie zagotowałam. Podawałam z grzanką czosnkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz