wtorek, 1 kwietnia 2014

pieczeń rzymska

Składniki:
1,2 kg łopatki
2 jajka
1 czerstwa bułeczka
2 ząbki czosnku polskiego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego , majeranek


Sposób wykonania:
Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć. Łopatkę zmielić.
Do mięsa dodać bułkę,  jajka, sól, pieprz, majeranek, czosnek,i przyprawę do mięsa mielonego
Składniki dokładnie wymieszać.Gdyby mięso było zbyt mocno zbite można dodać odrobinę wody.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wsadzić mięso i dokładnie rozłożyć po całości.
Piec 1.10 - 1.2. godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni.


1 komentarz:

  1. U nás se tomu říká sekaná a je to nejobyčejnější jídlo za poměrně levný peníz pro začínající kuchařky.

    OdpowiedzUsuń