wtorek, 21 sierpnia 2012

SERNIK ZŁOTA ROSA

Sernik ten jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach

Składniki

SPÓD:

30 dag mąki

pół kostki margaryny
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

MASA SEROWA:


1 kg twarogu

2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 całe jajka
aromat np. pomarańczowy

polewa z białek


4 białka

pół szklanki cukru
3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania

1.
spód zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia schłodzić w zamrażarce
2.
żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy puszystą masę. Naprzemiennie dodawać twaróg, mleko i budyń cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej.
3.
na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć spód. ( ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami)Następnie wylać przygotowaną masę serową i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut
4.
białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na gorący upieczony sernik i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.


1 komentarz: