sobota, 18 sierpnia 2012

KORECZKI Z OGÓRKÓW


Sezon na ogórki w pełni oto moja propozycja na koreczki z ogórków


 Składniki:

4 kg małych ogórków ze skórką
ćwiartkowy słoiczek cebuli dymki
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
1 duży seler
1 szklanka soli
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w grubsza kostkę, zalać solanką na 3 godziny. (Solanka to 1 szklanka soli i wody tyle, żeby przykryła warzywa.)

Odcedzić ( przez durszlak )

Do słoiczków włożyć po kilka ziarenek gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie i odcedzone warzywa.

Zalać gorącą zalewą przygotowaną z 5 szklanek wody, 2,5 szklanek cukru i 1,5 szklanki octu. Pasteryzować 2 – 3 minuty.

Embed_eatvi6cz1v1eodwdwgrqsjyx5izklgzzDomowa spiżarnia - sierpień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz