wtorek, 28 sierpnia 2012

Kurki w occie

  • Składniki

    1 kg kurek
    średnia cebula
    2 łyżeczki soli
    1/4 szklanki cukru
    1 szklanka octu 10 %
    1/2 litra wody
    3-4 liście laurowe
    czubata łyżeczka gorczycy
    łyżka pieprzu w ziarenkach
    6 szt ziele angielski
  • Sposób przygotowania

    1.
    Umyte i oczyszczone kurki zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w piórka cebulę, i przyprawy z jedną łyżeczka soli zagotować. Gotować 10 minut. Odcedzić, gorące przekładać do słoika.
    2.
    Do garnka wlać pół litra wody, szklankę octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczkę soli. Zagotować
    3.
    Kurki zalać gorącą zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Postawić do góry dnem , żeby się zassały. Nie pasteryzować.




    Domowa spiżarnia - sierpień   Co do słoika? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz