poniedziałek, 20 sierpnia 2012

SERNIK MALINOWY NA ZIMNO

Sezon na maliny w pełni już się zaczął, dlatego dziś proponuję pyszny sernik malinowy bez pieczenia.


  • Składniki
    150 gram herbatników petit beurre
    50 g masła

    70 ml wody

    30g żelatyny
    300 g śmietanki kremówki 30 %500 g sera twarogowego do serników
    500 g. malin
    200 g. cukru

    200 g śmietany kremówki 30%

    łyżeczka cukru pudru
    świeże maliny do dekoracji
  • Sposób przygotowania


    Masło roztop w rondelku, herbatniki pokrusz, dodaj do roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy.

    Żelatynę zalej wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilkę. Ubij śmietanę. Maliny zmiksuj , dodać ser i cukier cały czas mieszaj aż masa będzie gładka, dodaj ciepłą żelatynę nie przerywając mieszania. na koniec dodaj stopniowo ubitą śmietanę.Gotową masę wyłóż na spód herbatnikowy i odstaw do lodówki by ciasto dobrze stężało.

    Ubij śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem. Wyłóż na stężałe ciasto i udekoruj malinami. Odstwaw jeszcze na 2 godziny do lodówki.



     

2 komentarze:

  1. sernik na zimno to idealne ciasto na te upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponawiam swoją prośbę z drugiego komentarza - prosze prawidłowo podlinkować bannerek :)

    OdpowiedzUsuń