wtorek, 4 września 2012

DOMOWE PIZZERKI

            Rzadko robię pizzę w domu, może dlatego że nie jestem zwolennikiem takiego jedzenia, ale obiecałam dla syna wiec nie mogłam się wycofać, tym bardziej, że miało to być nasze wspólne dzieło.W lodówce mieliśmy różne składniki ser żółty, kiełbaskę, paprykę , pieczarki. W końcu stwierdziliśmy, że przygotujemy małe pizzerki o różnych smakach. 



Składniki na ciasto:
30 dag maki
1 1/2 dag drożdży 
1/2 łyzeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju

Składniki na farsz:
koncentrat pomidorowy
3 cebule
20dag sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
 6 pieczarek
4 plastry szynki drobiowej
10 dag kiełbasy podwawelskiej
sos słodko - kwaśny
przyprawa do pizzy


Przygotowanie:

Ciasto :
Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki.
Farsz:
cebulkę pokroić w piórka delikatnie posolić i wygnieść żeby była miękka.
pieczarki umyć pokroić w plastry , podsmażyć na patelni
kiełbaskę pokroić
ser żółty zetrzeć na dużych oczkach


Wykonanie:
Ciasto dość cienko rozwałkować wykroić kółka ( ja je wykroiłam miseczką o średnicy 13 cm )




Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem słodko - kwaśnym i posypać cebulką.
Posypać serem , dodać resztę składników wg uznania.Na koniec posypać odrobiną sera żółtego i przyprawą do pizzy.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.

Efekt końcowy

Pizzerka z kiełbaską podwawelską 


Pizzerka z  dodatkiem pieczarek


Pizzerka z szyneczką drobiową




 Ze składników , które  podałam wyszło mi 10 pizzerek o średnicy 13 cm.


1 komentarz: